YUMA PROVING GROUNDS DRAINAGE AND EROSION CONTROL

  • Client: US Army Corps of Engineers
  • Location: Yuma, AZ
  • Date: 2017
  • Contract #: W912PL-16-D-0033
  • Value: $1,376,759

As a subcontractor to S&B Christ Consulting, LLC, Cerrudo Services managed and performed the construction of drainage and erosion controls for Yuma Proving Grounds, Yuma AZ, as follows:

Laguna Army Airfield (LAAF) Sewer Ponds – Constructed a retention basin protected with rip rap on the north side, where the heavy rains will drain into the basin.  Protected in place the adjacent fence on the south west side of the basin by placing rip rap in front of a 40-foot section that contains a concrete footing under the fence.

Howard Cantonment (HCA) Lower Housing – Provided a drainage system for the residential neighborhood consisting of manholes, a drop inlet, reinforced concrete pipe (RCP) and a retention basin located at the back and to the side of the medical clinic.  A smaller drainage system comprised of slot drains and catch basins that ran along the southeast side of the medial clinic to the backside of the clinic, then drained out into the larger retention basin.  Where the RCP was installed, the street was demolished, regraded, compacted, paved and striped.

HCA Sewer Ponds – Provided a 1-2 foot berm protected with rip rap around the east and south sides of the sewer lagoon.  Constructed a V-ditch in front of the berm for heavy rain to drain to the south west end into a culvert.  Protected in place the fence surround the lagoons on the southwest corner located at the culvert by placing grouted rip rap and a concrete footing.

HCA Lift Station – Provide a v-ditch that wraps around the lift station containing 20% slopes and a swale to divert heavy rains from the lift station.  A concrete curb/footing was placed around three sides of the lift station.

Walker Cantonment (WCA) Buildings 2468 and 2466 – Provided surveying and potholing for utilities before beginning work.  Work consisted of a v-ditch with side slopes as well as a 5-foot trapezoidal ditch around the northwest and south sides of two buildings to create a drainage system during heavy rains.  Constructed a retention basin in the south lot adjacent to Building 2468.  The basin includes a rip-rap protected berm.  Two spillways protected with grouted rip-rap was constructed on the north side of the berm/retention basin that connects to the v-ditch for drainage.  A new pedestrian gate was installed for employee access to additional restrooms.